Zouden bewoners niet mee moeten praten over het huizenbeleid van Eindhoven?
Het toegenomen aantal mensen kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen. Eindhoven ervaart nu al een van die nadelen: er zijn te weinig woningen, en dat zal nog geruime tijd zo blijven. De voorspelling is dat Eindhoven in 2030 een tekort van 4000 woningen zal hebben. 2
De oplossing lijkt simpel: meer bouwen. Dat is precies wat de gemeente Eindhoven graag wil bereiken. Ze wil ervoor zorgen dat Eindhoven kan blijven groeien door meer huizen en appartementen voor meer mensen te creëren.

Dit kan een goed idee zijn, maar misschien ook niet. Het is aan de bewoners om hierover te beslissen. Willen wij dat de gemeente Eindhoven zoveel bouwt? En als we dat willen, wie krijgen dan voorrang bij de toewijzing van die huizen? En wie moeten er wat langer wachten? Dit zijn geen eenvoudige vragen en er zijn geen gemakkelijke antwoorden. Toch zijn de antwoorden van groot belang voor de inwoners van Eindhoven, aangezien zij te maken hebben met de gevolgen ervan. Daarom is het vreemd dat het gemeentebestuur wel met projectontwikkelaars en woningcorporaties over dit onderwerp spreekt, maar niet met de inwoners. Alsof de mening van de bevolking er niet toe doet.
Stemmen helpt weinig
Natuurlijk zijn er eens in de vier jaar gemeenteraadsverkiezingen. Maar in het stemhokje kun je alleen stemmen op een partij, niet op specifiek beleid. Het beleid wordt na de verkiezingen gevormd in de praktijk, wanneer verschillende partijen met uiteenlopende standpunten gaan samenwerken. De kiezers zijn daar niet bij betrokken en hebben geen idee wat daaruit voortkomt. Dit terwijl het beleid wel direct invloed heeft op hun leven en welzijn. Hoe democratisch is dat eigenlijk? Niet erg. Een burgerberaad zou beter zijn .
In een burgerberaad over ‘Bouwen in Eindhoven’ kunnen bijvoorbeeld 100 inwoners zich laten informeren over de bouwontwikkelingen in Eindhoven. Ze kunnen bespreken wat er nodig is, wat er mogelijk is en wat wenselijk is. Vervolgens kunnen ze voorstellen doen die gunstig zijn voor zowel de huidige als toekomstige bewoners van Eindhoven. Dit is zo ongeveer de meest democratische aanpak die er bestaat.
1. https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83491NED/table
2. Dit onderzoek werd uitgevoerd door ABF Research in opdracht van het Ministerie van Volkshuisvesting.
Burgerberaad energietransitie Amsterdam
Burgerberaad Zeist
Andere voorbeelden burgerberaad
… de hoger opgeleiden hebben een sterke voorkeur voor D66, op de voet gevolgd door VVD, GL en PvdD.(…) Lager opgeleiden hebben een uitgesproken voorkeur voor PVV, SP en 50PLUS.
Bron: https://nidi.nl/demos/demografie-in-het-stemhokje/ (2021)
Wie heeft er invloed op het beleid?
We kiezen de mensen die ons beleid maken. Maar burgers hebben verder nauwelijks invloed op dat beleid. Het bedrijfsleven en allerlei andere organisaties praten wel mee. Met het burgerberaad krijgen burgers ook een stem.
Zo zet je een burgerberaad op
Stel dat je een burgerberaad wilt opzetten over de woningnood in Eindhoven en mogelijke oplossingen. Je wilt dat de hele stad vertegenwoordigd is. Dat deelnemers overleggen op basis van dezelfde informatie. Hoe pak je dat aan?
Praat/schrijf mee en verbeter deze website!
Het burgerberaad in Eindhoven werkt alleen als het gedragen wordt door de mensen in Eindhoven. Dat geldt voor deze website ook. Heb je suggesties om de informatie of opzet van deze site te verbeteren, reageer dan svp.
Draagvlak versterkt de democratie
Als inwoners van Eindhoven samen nadenken over hoe het verder moet met de stad, krijg je oplossingen waar mensen zich bij thuisvoelen. Dus: meer steun voor besluiten en minder verdeeldheid erover.
Reageer gerust!
Alle steun voor de opzet van een burgerberaad in Eindhoven is welkom. Ook suggesties voor verbetering van het idee en/of van deze site vallen in goede aarde. Laat dus gerust van je horen.