Selecteer een pagina

In Zeist adviseert burgerberaad over miljoenenbezuinigingen

Het gemeentebestuur van Zeist zag eind 2020 financiële problemen aankomen. De gemeente voorzag een sterke stijging van de zorgkosten. De gevolgen van corona pakten duur uit. En het Rijk had besloten om minder geld naar gemeenten te sluizen. Zonder verstandig bezuinigen zou de gemeente elk jaar miljoenen euro’s tekort komen. Maar wat is verstandig bezuinigen? De gemeente wilde een sluitende begroting. Ze besloot aan de inwoners te vragen om ideeën en koos voor een burgerberaad. Het project ‘Samen in Balans’ werd een groot succes.

Stap 1: de gemeenteraad stelt de vraag
De gemeenteraad wilde van het burgerberaad voorstellen om de begroting op orde te krijgen. De deelnemers werd gevraagd om na te denken over wat belangrijk is voor een goed leven en hoe dat binnen een kloppende begroting zou passen. Het burgerberaad in Zeist heette Inwoners Advies Commissie (IAC)

Stap 2: selectie deelnemers
Eerst is er een Zeist een groep van 6500 inwoners boven de 18 aangeschreven. De groep werd geloot uit de bevolkingsadministratie. De vraag: wil je deelnemer zijn in de IAC. 935 mensen antwoordden ‘ja’. Daarna is in het bijzijn van een notaris een groep van 150 inwoners geloot. Zeist wilde dat alle kernen vertegenwoordigd waren. En Zeist wilde een faire verdeling over leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Zo werd de IAC een afspiegeling van de Zeister samenleving.

Stap 3: Installatiebijeenkomst en kennismaken
Op 12 januari 2021 was de installatiebijeenkomst van de IAC. Inwoners konden erbij zijn via de lokale televisiezender en op YouTube.
Kort na de installatie hebben de deelnemers kennis met elkaar gemaakt en zijn ze geïnformeerd.

Stap 4: Overleggen
De weken daarna zijn de deelnemers in themagroepen met elkaar in gesprek gegaan over de thema’s. Er waren zes thema’s: bestuur en financiën, activiteit en gezondheid, zorg en ondersteuning, wonen en duurzaamheid, veiligheid en mobiliteit en meedoen en onderwijs.

Stap 5. Uitbrengen advies
Op 30 maart 2021 bracht de Inwoners Advies Commissie haar advies uit aan gemeenteraad en College van B&W. Het advies bevatte 62 voorstellen.

Stap 6: Verwerken advies
Het College heeft alle voorstellen getoetst op uitvoerbaarheid en compleetheid. Op 21 mei 2021 deed het college een raadsvoorstel. Die dag presenteerde het College ook een Kadernota met de uitgangspunten voor de nieuwe begroting. Uiteindelijk is er op 9 november 2021 een sluitende begroting vastgesteld. De adviezen van het burgerberaad hebben hier een belangrijke rol in gespeeld.

Meer over ‘Samen in Balans’

Burgerberaad energietransitie Amsterdam

Andere voorbeelden burgerberaad

… de hoger opgeleiden hebben een sterke voorkeur voor D66, op de voet gevolgd door VVD, GL en PvdD.(…) Lager opgeleiden hebben een uitgesproken voorkeur voor PVV, SP en 50PLUS.

h

Wie heeft er invloed op het beleid?

We kiezen de mensen die ons beleid maken. Maar burgers hebben verder nauwelijks invloed op dat beleid. Het bedrijfsleven en allerlei andere organisaties praten wel mee. Met het burgerberaad krijgen burgers ook een stem.

Zo zet je een burgerberaad op

Stel dat je een burgerberaad wilt opzetten over de woningnood in Eindhoven en mogelijke oplossingen. Je wilt dat de hele stad vertegenwoordigd is. Dat deelnemers overleggen op basis van dezelfde informatie. Hoe pak je dat aan?

v

Praat/schrijf mee en verbeter deze website!

Het burgerberaad in Eindhoven werkt alleen als het gedragen wordt door de mensen in Eindhoven. Dat geldt voor deze website ook. Heb je suggesties om de informatie of opzet van deze site te verbeteren, reageer dan svp.

g

Draagvlak versterkt de democratie

Als inwoners van Eindhoven samen nadenken over hoe het verder moet met de stad, krijg je oplossingen waar mensen zich bij thuisvoelen. Dus: meer steun voor besluiten en minder verdeeldheid erover.

Reageer gerust!

Alle steun voor de opzet van een burgerberaad in Eindhoven is welkom. Ook suggesties voor verbetering van het idee en/of van deze site vallen in goede aarde. Laat dus gerust van je horen.