Selecteer een pagina

Opzet burgerberaad

Vijf belangrijke stappen

1. Bepaal wie het burgerberaad professioneel gaat begeleiden.
Professionele begeleiding zorgt ervoor dat de hele stad eerlijk vertegenwoordigd wordt. Plus dat alle deelnemers breed geïnformeerd worden. Plus dat alle deelnemers hun inbreng hebben en van zich laten horen. Plus dat de uitkomsten van het burgerberaad bij de politiek terecht komen.

2. Loot de deelnemers.
Eerst loot je een grote groep mensen uit Eindhoven. Daarna selecteer je uit die groep een kleinere groep (100-150 mensen) die een afspiegeling is van Eindhoven. Dus: als 35% van de Eindhovenaren als hoogste opleiding mbo heeft, hoort ongeveer 35% van het burgerberaad als hoogste opleiding mbo te hebben. Hetzelfde met leeftijd, gender, afkomst en misschien nog iets anders.

3. Informatievoorziening.
De leden van het burgerberaad krijgen informatie over het onderwerp. Deskundigen zorgen dat de informatie verschillende kanten van het onderwerp laat zien. Als alle leden dezelfde kennis hebben over het onderwerp, kunnen ze met elkaar overleggen. De informatie is ook openbaar voor alle inwoners van de stad. Alles zo transparant mogelijk.

4. Overleg.
Deelnemers overleggen over het onderwerp. Er komen verschillende argumenten en overtuigingen op tafel. Daarna proberen deelnemers elkaars overtuigingen en argumenten te begrijpen. Tot slot is er overleg over een aanbeveling of een standpunt waar de grote meerderheid – liefst iedereen – achter staat.

5. Advies.
Het burgerberaad sluit af met een geschreven eindverslag of een advies. De professionele begeleiding ziet erop toe dat het verslag/advies klopt met wat het burgerberaad heeft besloten. Daar kan bij horen dat het burgerberaad stemt over het eindverslag en mogelijk nog correcties aanbrengt. De tekst gaat naar de beleidsmakers/het gemeentebestuur en -transparant – is te lezen voor de hele stad.

In 2021 kreeg de gemeente Zeist dankzij een burgerberaad een sluitende begroting waarbij de inwoners met plannen kwamen voor een miljoenenbezuiniging.

h

Wie heeft er invloed op het beleid?

We kiezen de mensen die ons beleid maken. Maar burgers hebben verder nauwelijks invloed op dat beleid. Het bedrijfsleven en allerlei andere organisaties praten wel mee. Met het burgerberaad krijgen burgers ook een stem.

Een mooie casus: Zeist

Als het gemeentebestuur van Zeist ziet dat er tekorten op de begroting deigen te ontstaan, vraagt het hulp aan de eigen onwoners. Het burgerberaad dat volgt, is een voorbeeld van wat dat kan opleveren. Goed opgezet, goed resutaat. 

v

Praat/schrijf mee en verbeter deze website!

Het burgerberaad in Eindhoven werkt alleen als het gedragen wordt door de mensen in Eindhoven. Dat geldt voor deze website ook. Heb je suggesties om de informatie of opzet van deze site te verbeteren, reageer dan svp.

g

Draagvlak versterkt de democratie

Als inwoners van Eindhoven samen nadenken over hoe het verder moet met de stad, krijg je oplossingen waar mensen zich bij thuisvoelen. Dus: meer steun voor besluiten en minder verdeeldheid erover.

Reageer gerust!

Alle steun voor de opzet van een burgerberaad in Eindhoven is welkom. Ook suggesties voor verbetering van het idee en/of van deze site vallen in goede aarde. Laat dus gerust van je horen.